De House Top 1000

initiatief

De nummer 1 blijft altijd een groot geheim tot op het laatste moment.

peter van leeuwen

De organisator en initiatiefnemer van de House Top 1000. Niet veel mensen weten het, maar de House Top 1000 was in 1996 voor het eerst te horen in de Haagse regio op het destijds zeer populaire station NRG106.3.
Van Leeuwen: “Dat was in die tijd nogal een klus, want alles moest nog vanaf vinyl gedraaid worden natuurlijk. In de studioruimten was het dan ook een enorme chaos. Stapels platen moesten te elfder ure nog op volgorde worden gezet.
Tevens was het in die tijd al een opgave om duizend relevante houseplaten bij elkaar te krijgen want het genre was nog relatief nieuw.”

Het duurde tot 2010 voordat er een nieuwe editie zou komen. Dancestation Fresh FM zocht een evenement voor rond Pinksteren en zo kwam de House Top 1000 ter sprake. Tot en met 2017 heeft Fresh FM de lijst uitgezonden tot er een abrupt einde kwam aan de etheruitzending van de House Top 1000 (via de sociale kanalen van Armin van Buuren werd de uitzending alsnog afgemaakt, meer dan een miljoen mensen schakelden in ;-). Het was ook meteen het einde van Fresh FM.

In 2018 was de lijst toch weer te beluisteren in de ether via WILD FM en online via 247Ultra. Van Leeuwen: “Daar waren we heel blij mee, want ook al is het een zeer specialistische lijst, het verdient natuurlijk wel een groot publiek. En het is extra fijn dat de eigenaar geen restricties heeft opgelegd. We konden de lijst precies zo uitzenden als we al die jaren gewend waren; zonder commerciële buigingen. Een vage technoplaat mocht ook gewoon om 3 uur ’s middags. De lijst wordt precies zo uitgezonden als dat hij door de luisteraars/stemmers gestemd is. Dat is een groot goed.”

De nummer 1 blijft altijd een groot geheim tot op het laatste moment. “Ook weer zo’n traditie. Het verhoogt gewoon de spanning, ook bij de medewerkers van de House Top 1000. Ik snap ook werkelijk niet dat de Top 2000 van Radio 2 de hele lijst al 3 weken van tevoren bekend maakt. Is toch totaal niet spannend? Al is er van spanning in die lijst toch jaarlijks geen sprake. In de House Top 1000 hebben we in 10 edities nu al vijf verschillende nummer 1 noteringen gehad, al zie je wel dat de populairste tien, vijftien platen ieder jaar hoog scoren.”

Hoe lang is het nog vol te houden? “In principe oneindig lang. Er blijven altijd weer nieuwe tracks bijkomen en ieder jaar ontdekken weer nieuwe mensen de House Top 1000. Ook de presentatoren kunnen nog jaren mee, want de meesten waren erbij toen het allemaal begon met de housemuziek in Nederland. Dat blijft een meerwaarde, ook over 15 jaar.”